Vyberte stránku

Je zajímavé sledovat změny hodnot a jejich totální výměnu z pohledu historie a filozofie. Nerad používám něco ve stylu „dneska je to horší”, protože o tom psal před dvěma tisíciletími již jistý Lucius Annaeus Seneca (mladší). Většina problémů vzniká mezi systémem, který ovládnou autoritativní jedinci a konají ve jménu blaha těch méně agresivních. Nesnášel jsem to ve třiceti, nesnáším to o to více teď po šedesátce. Ostatně historie to ukazuje jasně: systém jednoho dne sežere své lídry. Je jen otázkou, jak to bude dlouho trvat.

Možná proto jsem se rozhodl zveřejňovat dopisy a postoje Bohů z BlekFílds. Veřejná publicita je jediný prostor, kde se dá pojmenovat blbý chování jedinců. Systém je vždy slabej tak, jak jsou dominantní autoritativní a manipulativní techniky v něm. Je to nepřímá úměra, pokud si někdo z nás ještě pamatuje, co to je. Rozdíl mezi systémem a jedincem je v tom, že systém má obranu kolektivní, tedy jedinec za nic nemůže, to Organizace. To dovoluje bujení a rozmělnění „kompetencí”, tvorbu různejch kodexů a nařízení, který ovšem v praxi někdo dodržuje a někdo ne.

Inspirací k dnešní úvaze ale bylo něco úplně jiného: zpráva o dceři prominentního ruskýho politika Dianě Isakovové. Je příjemný vidět, že někdo mladej má odvahu se postavit systému i vlastnímu fotrovi a zveřejnit svůj názor. Teprve potom zdrhla z oplocený totality. Samozřejmě teď bude chvíli na výsluní, ale potom zapadne a pochybuju, že to bude mít snadný.

„Možná se trápím kvůli tomu, co s ním v budoucnu bude, protože jsem přesvědčena, že diktatura dříve či později padne. Bohužel tak vysoce postavení lidé, jako je můj otec a jako je naše vláda, podceňují druhé a o sobě si myslí příliš. Mají pocit, že to, co se teď děje, je navždy, že Putin je navždy. Ale z dějin lidstva mohu usuzovat, že lidé se probudí, vzpomenou si, že mají hlas a vůli. Stoprocentně věřím, že až se režim změní, bude více demokratický, slušnější a váleční zločinci stanou před soudem.“

A na závěr ještě jedna citace, kterou by si měli přečíst v BlekFílds: „Mám právo to udělat, mám právo promluvit,“ uvedla.