Vyberte stránku

 Furt se mně někdo ptá, co prej budu dělat a takový bullshity. Nevím, prostě něco budu dělat. Pozitivní na tom je jedna věc, že jsme spolu s kolegou účastníci novýho důchodovýho experimentu. Já si to uvědomil vlastně teď u piva, že jde o další pilíř důchodový reformy, kdy spoří extenzívně zaměstnavatel za vás a vy to dostanete vyplacený po ukončení spořící doby jako jeden balík. Celej experiment má dvě etapy: Geolog, která končí na podzim a Designér, která na podzim začíná.

Musíte si uvědomit, že v BlekFílds jsou na to povolaný lidi. Sama Bohyně je v tom namočená a řeší to vo přestávkách a ve volnejch chvílích pro vládu. Vono to není jednoduchý, dělat koncepci důchodů, když ho máte daleko před sebou. A neověřit si to v praxi? To chce vodvahu, protože na důchody není a nebude.

Proto sme byli vybraní na tajnej BlekFíldskej experiment. Kdyby se to totiž rozkřiklo a věděli by vo tom vostatní, chtěl by to každej. Experiment má několik kroků, celkem jednoduchej vývojovej diagram:

Krok 1: Vobviněj vás z nějaký hovadiny a nabídnou vám dohodu nebo vyhazov. Ti s dohodou jdou pryč bez nároků na cokoliv.

Krok 2: Vyhoděj vás, přičemž ta vejpověď je záměrně absurdní, aby s tím ta bába s hadrem přes voči (dostala ho až v XIX. století), teda pardón, žena – říkejme jí Justýna (latinsky Iustitia)  – neměla moc práce. Je to respekt k její důležitosti, protože stát na soklu s váhama v jedný ruce a mečem v druhý, moc sebou nemlet, aby ty váhy nekmitaly sem a tam, to je fakt vobdivuhodný.

Krok 3: Zase volba: Buď srazíte paty a jdete potichu na pracák = zase bez nároků, nebo se budete bránit a dáte to tý Justýnce k posouzení. Vona je teda dost pomalá, ale to je tichý záměr důchodový reformy, aby ste se neměli blbě.

Krok 4: Finále. Je to fifty – fifty, Justýnka rozhodně buďto ve váš prospěch a účast v důchodový reformě máte jistou, nebo ve váš neprospěch a vy financujete někomu jinýmu důchodovou reformu ze svýho.

Krok 5: Grand finále: Vyhrajete a jste za vodou. Každej měsíc vám cinkne virtuální vejplata, resp. důchod na virtuální konto. Čím pomaleji to Justýnka  rozhejbe, tím víc máte lováčů.

Mám za to (musím vo tom popřemejšlet), že dle Teorie her jde o Vězňovo dilema, ze kterého nejlépe vychází kopeerativní model (Win – Win), kdy voba držej hubu. To je ale z principu vyloučený, takže jedna strana bere (skoro) vše. Win – Lose.

Jo poznámka pod čarou: předehnali jsme Rakušáky,tam berete 90% svý mzdy (nebo platu, čert se v tom vyznej). V Experimentu to bude celejch 100% mzdy. Ale jenom po dobu Justýnčina zájmu. Herešment je dovolenej. Prej to bude model Důchodovej pilíř BF4.

Tlusťoch Jake se zamyslel: „Každýho patnáctýho slyším, jak ti cinkne virtuální vejplata. Super pocit, budeš rentijér, co?“