Vyberte stránku

Jeden z mejlů, kterej jsem dostal z akademický sféry zněl úžasně: „Dík za info, zkráceně řečeno jsou to pěkný zmrdi, kde nejsou!“

Inspirovalo mne to k přemejšlení vo subjektu tohoto výkřiku. Jak je ta čestina líbeznej jazyk! Když tu větu zařvete, tak její zvukomalebnost se line éterem a dokonce má výhodu pro psychouše, hned po hlasitém výkřiku vás to uklidní, ani nepotřebujete růžový bobule. Je to taková hebká věta s jasným sdělením. Navíc v dnešní době je korektní ke všem pohlavím, sexuálním orientacím, rasám, věkovým kategoriím, společenskýmu postavení a stupňům vzdělání.

Na internetu najdete podrobnosti vo zařazení a údaje vo skloňování: podstatné jméno, rod mužský životný

Význam slova je tam rovněž vysvětlenej: zmrd = člověk, který každým svým činem (v práci či osobním životě) škodí, nasírá, podráží nohy, zostuzuje, kazí, lže, podvádí, působí problémy; odvozeno od slova „mrdat“.
Příklad: „Tihle bazarnický zmrdi si vždycky najdou nějakou cestičku, jak ochcat zákazníky i systém kontrol.”

Jo taky je divný, že když vulgarismus použiju já v prostředí dospělách člověků, tak je to morální poklesek, když jej použije Pan Nejvyšší Prezident, je to v cajku.

Prezident Miloš Zeman: „No musíte uznat, že jsem až na jedno vulgární slovo (zmrdi), za které mě puritáni budou kárat, neboť si vzpomínám na klasika, který říká: „Ti, kdo páchají největší zločiny, mluví spisovnou češtinou.“ Tak až na toto jedno jediné slovo jsem vám poskytl informaci, kterou zatím nikdo jiný nedostal.“
[Zdroj: Radiožurnál – 20 MINUT RADIOŽURNÁLU Praha 17:04 15. 10. 2018]

Co mne asi zaujalo nejvíc je anglickočeská mutace: zmrdfree firma = firma, ve které nezůstal žádný zmrd, což není náhoda, ale usilovná práce personalistů a vedení společnosti.
Příklad: „Dalo to práci, ale nakonec jsme z toho vykutali zmrdfree firmu.“

To by se mělo tesat nad dveře Vodboru řízení lidskejch zdrojů. A dát to Dlouhodobejch záměrů všech stupňů jako první bod.

Tlusťoch Jake říkal, že si mám poslechnout jeden postarší otevřený dopis poslaneckému klubu Komačů. Je na Jůtjůb, Na stojáka…