Vyberte stránku

Nemám rád instituce. Přežívají v nich lidé, kteří potřebují mít kolem sebe hradbu předpisů a papírů a jejich uvažování ve většině případů plodí zdůvodnění ve stylu “to určitě nejde”, nebo případně “držte se předpisů/nařízení” apod. Nechtějí mít proti sobě lidi, ale stroje nosící vyplněné formuláře, aby mohli buzerovat, že jste zaškrtli špatnou kolonku. Opak člověčenství. Jen tak bokem, už jste někdy viděli někoho, kdo vymejšlí a tvoří formuláře?

Dá se bojovat dvěma způsoby: buďto jste mimo systém a kašlete na něj, máte svobodu a nezávislost. Jak říká můj bratranec: “Já nechci nic od státu, tak ať mi stát dá pokoj.” Žije mimo systém bez občanky asi 50 let a je spokojenej. Není to svoboda bytí jako takového, je to svoboda myšlení. Já si jí užívám jako důchodce, dělám si co chci, chodím si kam chci a říkám (či píšu) si co chci. Ostatně báječný knížky rozhovorů od Aleše Palána jsou plný takovejchto člověků.

Druhá věc je systém prudit. Systém je totiž citlivej macho zamilovanej sám do sebe a každý narušení zvenčí je pro něj ohrožení. Všimněte si tady publikovaný kauzy s AZ09: Já napíšu jednoduchej dopis Nejvyššímu, ten odpoví s hlavou v písku a předá to Tlusťochovi Jakeovi. Jake napíše dlouhej těžko srozumitelnej líbesbríf o ničem. Je fakt dobrej hráč, dává si na tom záležet, někde v pozadí je možná, snad, asi placenej právník, co to asi formuluje, protože to jeden nevymyslí. Taky ví, že hraje o čas, protože když odejdou vypovězení k 1.9., tak už nebude s kým hrát. Jenže blbý je, že nikdy nehrál go, který učí spoustu východních moudrostí a taky je blbý, že v BlekFílds nemaj velkorysost. Tu měl naposled Děkan s velkým Dé, jistej maník z Vysočiny, příbuznej indickejch slonů.

A potom systém neumí to, když přistoupíte na jejich hru. Systém šmrcnutej socíkem a třídním bojem potřebuje veřejný nepřátele. A když je nemá, tak si je vyrobí. Ber kde ber, bez ohledy na Etiku či Zákon.

A tak jsem napsal Nejvyššímu třetí, tentokrát poslední, dopis (ku přečtení zde). Jen to, že ho musí číst, mi přináší úsměv na gesichtu. Protože já u toho ležím ve stínu v houpací síti, popíjím Rebela a kouřím… co jinýho než doutníček.

FTS