Vyberte stránku

Ono je celkem jednoduchý se zbavit člověků. Dostanou výpověď, která je víc–méně košer a ono to nějak dopadne. Ale personalistika, v dnešní době přemalovaná na HR, je zapeklitá věc. Kde brát, když nejsou lidi? Kde brát, když světová cena je pětkrát vyšší, než naše tabulky?

Požadavky na vysokoškolskýho akademika jsou vesměs široký: učení a věda. Ale je plně na akademickým světě, jak si nastaví poměry. V BlekFílds nastavili vědu, prostě musíš publikovat v nejlepších časopisech. Mantra, kterou mumlají Zasvěcení zní “kvé jedna, kvé dva, kvé jedna, kvé dva, kvé kvé kvé…” Podobnost s žabím skřekem v horké letní noci u rybník je zcela náhodná.

Plat akademického pracovníka z BlekFílds v základu je srovnatelnej s platem prodavačky od kasy supermarketu. S doktorem za jménem jste tak na stejné kvalifikovanýho dělníka, docenti nedosahujou průměru středoškolskejch učitelů. Zdá se vám to divný? Mně teda jo. Bozi z BlekFílds namítnou, že musíte dělat vědu a projekty, aby jste se dostali na normální level. Jenže za dvacet let nikdo na Nábytku neřekl jak, když časáky se správnějma vědeckejma bobříkama nejsou a publikujou v podstatě jen Barvy&Laky.

Navíc učit tvůrčí disciplíny je úplně něco jinýho, než stát u tabule a vysvětlovat furt to samý. To můžou dělat dobře jen nadšenci, nerdové, který to baví a který do toho dávaj duši či srdce. A takový ve zbytkovým torzu BlekFílds nebudou, protože poslední jsou právě v procesu odejití. 

Takže otázka je: Kdo zůstává??? Newman nábytek pro běžnou výrobu moc neumí, navíc je Star se svejma džobama a školu má jako zlatou hvězdu v portfoliu pro svý Seper–Ego, Maniak neumí učit, Freedom to nevytrhne, LongJohn je spíš suchej týpek. Nikdo další, kdo někdy učil ateliéry, na seznamu není. A sáhnout pro lidi z praxe??? Za pětadvacet, třicet, hrubýho? Von rozpočet je omezenej, protože Zelený kamizolky si ukrojej “spravedlivej” díl a opravdu za celou dobu nepustili zbytečnej chlup.

Napadla vás někdy otázka “Proč?” Hledání důvodů je zajímavý, ale není v tom nic nadpozemskýho. Prachy a prosté milé lidské vztahy. Otázka zní: Jsou lidi v BlekFílds opravdu happy? Ostatně nenávist, snaha pokořit, impotence, závist, to jsou prastaré atributy Lidí i Bohů.

Jak z toho bossové z BlekFílds vybruslí, se teprve uvidí. Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Možná Tlustej Jake a Gróf něco vymyslí. Možná nejvyšší bůh Neptun zatne trojzubec a bouchne do stolu. Bylo by na čase.

Ale upřímně? Pochybuju. Tahle rovnice nemá řešení.